2013. július 13., szombat

Kerstin Gier - Rubinvörös, Zafírkék, Smaragdzöld - trilógia


Fülszöveg: Mitévők legyünk, ha egyszerre a múltban találjuk magunkat, és csak annyit tudunk, hogy az üküküküküknagyapánk lovát Kövér Anninak hívták? Úgy van: megőrizzük a hidegvérünket. Legalábbis ezt próbálja tenni Gwendolyn, amikor kiderül: nem elég, hogy ő örökölte a családban az időutazásért felelős gént, de ráadásul az a feladat is neki jutott, hogy rendbe szedje a múltat. És mindennek a tetejébe épp ezt az arrogáns Gideont kapja útitársul! Az össze nem illő páros kénytelen-kelletlen beleveti magát a nem éppen hétköznapi kalandokba. Gwendolyn hamarosan megtapasztalja, hogy az ellentétek alighanem tényleg vonzzák egymást, és ez régen sem volt másképp. És, hogy már a múltban sem úgy mennek a dolgok, mint egykoron...


Fülszöveg: Friss szerelmesként a múltba utazni - ez talán nem a legjobb ötlet. A tizenhat éves újdonsült időutazó, Gwendolyn legalábbis így gondolja. Neki és Gideonnak ugyanis épp elég a gondjuk anélkül is. Például meg kell menteniük a világot. Vagy meg kell tanulniuk menüettet táncolni. (Egyik sem igazán egyszerű!) Amikor ráadásul Gideon nagyon titokzatosan kezd viselkedni, Gwendolyn számára világossá válik, hogy mihamarabb át kell vennie az irányítást a saját hormonjai felett. Különben semmi nem lesz az időtlen szerelemből!




Fülszöveg: Mit tesz az, akinek összetörték a szívét? Úgy van. Telefonál a legjobb barátnőjével, csokoládét majszol és hetekig dagonyázik a boldogtalanságban. Csak az a bökkenő, hogy az akarata ellenére időutazóvá vált Gwendolynnak egészen más dolgokra kell tartalékolnia az energiáit: például a túlélésre. Mert azok a szálak, amelyeket a kétes hírű Saint Germain gróf még a múltban illesztett egymáshoz, immár a jelenben is veszélyes hálóvá szövődtek. Ahhoz, hogy felfedjék a titkot, Gideonnak és Gwendolynnak nem elég eltáncolni egy menüettet a 17. század egyik legpompásabb bálján, hanem hanyatt-homlok kell belevetniük magukat a kalandokba bármelyik évről is legyen szó. Érzelmi hullámvasút az évszázadokon keresztül: Gideon és Gwen kalandjai Kerstin Gier, kitűnő bestseller-szerző tollából. Beleszeret, aki elolvassa! 

Miért éppen ez? Még a Glamour napokon vettem meg az első részt, mivel a kuponok között volt egy Libris is. Előtte nem hallottam róla, így az ismertető alapján választottam, de szerintem megérte, nekem nagyon tetszett.

Vélemény:
A történetről: A történet főszereplője és narrátora Gwendolyn Sheperd, aki 16 évesen tudja meg, hogy a családban öröklödő időutazó gént nem az unokatesvére Charlotte (akit egész életében erre készíettek fel), hanem ő örökölte. Így tehát hősünknek - aki nem tud menüettet táncolni, valamint alig tud valamit a 18.századról - utazgatnia kell az időben. Természetesen nem egyedül, hanem egy másik időutazó, Gideon de Villers-el együtt végzi el a titkos küldetést. Gideon természetesen jóképű, sármos, kicsit arrogáns alak.


Kép a filmből
Bonyodalom van elég. Meg persze összeesküvés, aminek szálait a titokzatos Saint Germain gróf szövi. A gróf egyébként a történelem vitatott alakja, s mivel alkimista körökben is sokszor hivatkozott figura, nem csoda, hogy az írónő őt teszi meg az időutazók köre (Őrzők) vezetőjének és atyjának.

A történet szerint van két család (Montrose és de Villiers), akikben nagyjából 500 éve felbukkant az időutazó gén, és St. Germain gróf arra használja fel a 12 időutazó vérét, hogy a kronográfba (=időgép) betöltve létrehozza az elixírt, amely megszabítani az emberiséget mindenfajta problémáiktól. Persze a gróf sem élhet örökké, így létrehozza az Őrzőket, akik életük árán is megvédik a kronográfot és teljesítik a próféciát.

 A bonyodalmat az okozza, hogy az első szerelmespár (Lucy és Paul), a két időutazó gént örökítő család – akik amúgy egymásra féltékeny, vetélkedő népség – leszármazottai, amikor a szerelmük
miatt üldözni kezdik őket, ellopja a kronográfot és elmenekül az időben. Amikor tehát Gideon, a következő időutazó, eléri a megfelelő kort, vissza kell utaznia a többi időutazóelőd idejébe, hogy megszerezze a vérmintákat tőlük a pótkronográf számára.

Közben kiderül, hogy nem Charlotte, hanem Gwendolyn örökölte a gént, elkezdenek bonyolódni a dolgok, majd fény derül Gwen igazi szüleinek kilétére – ezt mondjuk cseppet sem volt nehéz kitalálni -, azt viszont, hogy milyen mellékhatása lett a kétfajta időutazó gén egyesítésének elég nehéz lett volna. (Az egyik női ágon öröklődik, a másik férfin.)

A fentiekből leszűrhető, hogy természetesen egyáltalán nem az emberiség megmentéséről van szó, és Lucy és Paul sem azért menekülnek, mert nem bírnák ki egymás nélkül.

Szerintem nagyon izgalmas volt a történet, a történelmi háttere nagyon jól ki volt  dolgozva. A regény befejezése nagyon jó lett, nem is gondoltam volna ilyen lezására. Mindhárom könyv tele volt fordulatokkal, csavarokkal, igazán izgalmas volt. :)

Karakterek: A szereplők jelleme nagyon jól ki van gondolva, szerintem az irónő nagyon időt fektetett a személyiségek kialakításába. Azt azért leszögezném, hogy a regényben senki sem az, akinek elsőre látszik.

Nekem az egyik kedvenc szereplőm egyértelműen Gwendolyn volt. Ő nem az a buta, naiv hősnő, aki csak sodródik az eseményekkel. Jól vág az esze, merész és teljesen önálló. Ami miatt szintén szerethető, hogy van önálló élete, barátai, a családjával teljesen normális a kapcsolata és a legjobb barátnőjével, Leslie-vel osztja meg titkait. Teljesen normális, ám mégsem átlagos karakter.

A másik kedvenc szereplőm Xemerius volt. Xemerius egy vízköpő démon szelleme, akit Gwenen kívül senki más nem képes látni. Egyébként pedig a könyv humorforrása, mindig mindenre van valami találó megjegyzése, beszólása, gondoskodik róla, hogy soha, sehol ne legyen sablonos a cselekmény, esetleg csöpögős. A csókjelenetek alatti kommentárjai feledhetetlenek.
Időutazók névsora

Egyéb: Idén jelent meg az első rész (Rubinvörös) filmben. Sajnos Magyarországon nem játszották a mozik, valamint a magyar szinkronról sincs semmi hír, pedig az előzeteseket nézve jónak ígérkezik.

Pont: 10/10*

Adatok:
Eredeti cím:Rubinrot, Saphirblau, Smaragdgrün
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: 334 (Rubinvörös), 358 (Zafírkék), 444 (Smaragdzöld)
Kiadás éve: 2011 (Rubinvörös), 2012 (Zafírkék), 2013 (Smaragdzöld)
Ára: Puhatáblás: 2999.-, Keménytáblás: 3999.-

Ha olvastátok már, hogy tetszett? Ha nem, elolvasnátok?
Dorothy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése